Vinkkejä turvalliseen joulun ja uuden vuoden viettoon
Jouluvalmisteluiden lomassa on hyvä kiinnittää huomiota myös siihen, että joulun ja uuden vuoden vietto sujuu turvallisesti.
Lähes kaksi kolmesta kotona syttyneestä tulipalosta alkaa ruuanlaitosta. Ruoan valmistusta tulee aina valvoa. Kannattaa myös varmistaa, että lieden lähellä ei säilytetä helposti syttyvää materiaalia. Liesi ei saa myöskään toimia tavaroiden säilytyspaikkana. Ajastettava liesi ja uuni sekä liesivahti tekevät keittiöstä turvallisemman.
Keittiö on hyvä paikka säilyttää alkusammutusvälineitä, ainakin sammutuspeitettä. Myös käsisammutin tulisi olla helposti saatavilla, sijoitettuna mielellään lähelle ulos johtavaa poistumisreittiä.
Joulukoristeita ylemmäs kiinnitellessä kannattaa kiikkerän jakkaran tai tavarapinon sijaan käyttää tukevaa tasotikasta.
Tulta ei tule jättää valvomatta
Valtaosa kynttilöiden ja ulkotulien aiheuttamista paloista syttyy joulun aikaan. Perinteistä kynttilää turvallisempi vaihtoehto ovat led-kynttilät ja -valonauhat. Valojen käytössä tulee noudattaa merkintää siitä, ovatko ne ulko- vai sisäkäyttöön tarkoitetut.
Jos polttaa kynttilöitä tai tulisijoja, tulta ei pidä jättää valvomatta. Kynttilöillä tulee olla palamaton alusta ja riittävät suojaetäisyydet palaviin materiaaleihin. Kynttilöitä ei tule myöskään asetella liian lähekkäin. Ne voivat kuumetessaan aiheuttaa vaarallisen roihun.
Jos tulisijaan tehdään tulet ensimmäistä kertaa tänä talvena, lämmitys tulee aloittaa varovaisesti. Pienellä sytykemäärällä voi ensin varmistaa, että hormi vetää, eikä sen jälkeen kannata lastata tulipesään kovin isoa puumäärää. Tulisijasta tulee laittaa pelti kiinni vasta sitten, kun hiillos on täysin mustaa, jotta tilaan ei synny häkää. Koska häkä on huomaamaton, mutta vaarallinen kaasu, häkävaroitin on hyvä olla tiloissa, joissa käytetään tulisijoja.
Palovaroittimet ja heijastimet voivat pelastaa hengen
Joulun alla on hyvä tarkistaa myös palovaroittimien sijoittelu, määrä ja toimivuus. Jokaisessa kerroksessa tulee olla alkavaa 60 kerrosneliömetriä kohden vähintään yksi palovaroitin kattoon asennettuna. Suositeltavaa on sijoittaa palovaroittimia lakisääteistä minimimäärää enemmän esimerkiksi poistumisreittien varrelle ja syttymisen kannalta riskialttiiden kohteiden lähelle. Toimivuuden voi kokeilla testausnappia painamalla.
Talven liukkailla myös lyhyille ulkosalla piipahduksille, kuten postinhakureissuille, on syytä laittaa jalkaan pitäväpohjaiset kengät sisätohveleiden sijaan. Jalan ja pyörällä kulkijoiden tulee muistaa myös heijastinten ja valojen käyttö.
Ennen liikenteeseen lähtöä auto tulee putsata lumesta ja jäästä. Rauhallinen mieli kannattaa säilyttää ja säätää ajonopeus keliolosuhteiden mukaan. Autoon on hyvä pakata mukaan lämmintä vaatetta, heijastinliivit ja paristokäyttöinen tai ladattava valaisin, jos auto jättää tien päälle.
Uuden vuoden ilotulitteet
Ilotulitteet sisältävät useita kemikaaleja ja metalleja. Ilmaan sinkoutuessaan ne muodostavat pienhiukkasia, jotka heikentävät ilmanlaatua. Astmaa, muita kroonisia keuhkosairauksia tai sepelvaltimotautia sairastavien sekä pienten lasten kannattaa katsoa ilotulituksia etäältä. Lyhytaikaisetkin korkeat hiukkaspitoisuudet voivat pahentaa kroonisia keuhko- ja sydänsairauksia.
Ilotulitteiden ampuminen aiheuttaa myös melua, joka pelottaa eläimiä ja häiritsee monia ihmisiäkin. Nämä seikat tulee huomioida ampumispaikkaa valitessa.
Yleisten ilotulitusnäytösten sijaan entistä suositummaksi onkin tullut valonäytösten järjestäminen.
Vuodenvaihteessa ilotulitusten yksityinen ampuminen on sallittua 31.12. klo 18 ja 1.1. klo 02 välisenä aikana.
Käytä ilotulitteita turvallisesti:
Ilotulitteita saa luovuttaa vain yli 18-vuotiaille.
- Noudata rakettien valmistajan antamia ohjeita.
- Ilotulitus ei saa aiheuttaa vaaraa ihmisille, eläimille, omaisuudelle, ympäristölle tai liikenteelle. Ammu ilotulitteita aukealla paikalla, joka on kaukana rakennuksista.
- Kun ammut ilotulitteita, käytä suojalaseja. Suojalasien käyttöä suositellaan myös katsojille.
- Varmista ilotulituksen jälkeen, ettei lähiympäristölle ole aiheutunut vahinkoa ja huolehdi käyttöpaikan siisteydestä. Hävitä syntyneet jätteet asianmukaisesti.
- Ilotulitteiden ampuminen on kielletty Mikkelin ydinkeskustassa sekä konsertti- ja kongressitalo Mikaelin ympäristössä.
- Lisätietoa ilotulitteista Tukesin sivuilta: https://tukes.fi/tietoa-tukesista/usein-kysytyt-kysymykset/usein-kysyttya-rajahteet-ilotulitteet-patruunat-ja-ruuti
Rauhallista ja turvallista joulua ja hyvää uutta vuotta! Hädän tullen hälytä meidät apuun numerosta 112.
lisätietoja: riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä, p. 040 129 5196, jani.jamsa@etelasavonha.fi